Факултет

Према најновијем академском рангирању светских универзитета – Шангајска листа за 2023. годину – наш Факултет се нашао између 150. и 200. места, међу најбољим факултетима спорта на свету (sport, exercise and health science).

Према претходним рангирањима наш Факултет је заузимао позицију између 200. и 300. места (два пута) и 150. и 200. места на претходно објављеној листи. Ова ранг листа састављена је на основу броја објављених научних радова који су индексирани у Web of Science, укупног броја цитата, цитата по објављеном раду, радова објављених у најбољих 25% часописа, и процента објављених радова насталих у сарадњи са страним ауторима.

Amfiteatar logo

Са овим значајним напретком нишки Факултет спорта и физичког васпитања постао је апсолутно најбољи факултет спорта у Србији и један од водећих факултета у региону Југоисточне Европе. Наиме, нишки факултет је једини из Србије који се нашао на овогодишњој ранг листи.

Овом приликом ваља напоменути да је Факултет спорта и физичког васпитања из Ниша 2016. године био прва институција нишког Универзитета и једини факултет спорта из Србије који се нашао на најпрестижнијој академској листи. Наш Факултет је из године у годину напредовао на Шангајској листи тако да сада заузима изузетно високу позицију, раме уз раме са најбољим светским универзитетима.

Надам се да ће успех нашег Факултета бити мотив и осталим факултетима Универзитета у Нишу да вредније раде и да подигну квалитет своје научно-истраживачке делатности стремећи ка заједничком циљу – да Универзитет у Нишу сврстамо у групу најбољих светских универзитета.

Факултет спорта и
физиког васпитања у Нишу

Декан
Проф. др Милован Братић