dan fakulteta 2023 01

Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу, данас је Свечаном академијом у Научно - технолошком парку обележио 52. годинe рада и постојања. Професорима, студентима, колективу и присутним гостима, поздравним говором, обратио се декан факултета, проф. др Милован Братић. Студентима са најбољим оценама уручена су признања и пригодни поклони.

 У протеклој години наставници и сарадници нашег Факултета чинили су важне кораке у унапређењу наставног процеса и постизали велике успехе на пољу научно-истраживачког рада, одржавајући већ успостављен модеран академски амбијент којим се Универзитет у Нишу може поносити. Наиме, већ седам година заредом, Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу налази се на престижној листи најбољих факултета спорта у свету, на чувеној Шангајској листи, управо захваљујући труду у раду целог колектива овог Факултета.

Декан Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу, др Милован Братић се обратио присутнима и поручио:

”Својеврсна традиција је да се приликом обележавања годишњица постојања осврнемо на нашу прошлост, реално сагледамо садашњи тренутак и јасно дефинишемо циљеве даљег развоја на чијој реализацији морамо да истрајемо. Суштина сагледавања онога где смо били, где јесмо и где желимо бити у будућности јесте у постављању правих питања о изазовима и претњама за даљи развој, али и давању храбрих и недвосмислених одговора на та питања. Међутим, овом приликом морамо и критички сагледати до каквих исхода је наше залагање требало довести, а до каквих је довело у реалности.

Наша институција баштини дугу традицију Више педагошке школе, Факултета физичке културе, а данас, као Факултет спорта и физичког васпитања наставља да ствара позитиван амбијент младим људима, да се академски образују и припреме за будућност, онолико успешну, колико сами буду улагали у себе и своје знање. Од оснивања нашег Факултета плејада професора уграђивала је све своје интелектуалне и људске квалитете у интегритет ове институције, градећи њен високи рејтинг и углед.

Током овог периода, Факултет је израстао у врхунску образовну и научноистраживачку организацију и постао респектабилна институција не само у Србији, већ у региону Југоисточне Европе. И данас, ми, професори, помажемо младим људима да остваре своје пуне капацитете, несебично им преносећи знање и искуство, али и друштвена заједница са своје стране мора да учини више, како млади људи не би одлазили из земље и остављали за собом осредњост и неукост. Тај црвени аларм без изузетака позива све нас и обавезује нас на већу будност и пожртвованост.

Наша прошлост, и она даља и она скорија, која се огледа у истрајном и систематичном раду на развоју наше институције, омогућила нам је да поносно одговарамо на питање где је наш Факултет данас – тамо где је својим квалитетом то недвосмислено заслужио – међу најбољима! Према актуелном академском рангирању светских универзитета, у великој и озбиљној конкуренцији, наш Факултет се на Шангајској листи за 2022. годину нашао између 150. и 200. места најбољих факултета спорта на свету.
Дозволите ми да направим кратку ретроспективу нашег позиционирања на Шангајској листи у последњих шест година, како бисте стекли увид у континуитет нашег квалитета.

Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу први пут се на Шангајској листи нашао 2016. године када је заузимао позицију између 200. и 300. места. Исту позицију је задржао и наредне, 2017. године, да би се годину дана касније (2018. године) подигао до позиције између 150. и 200. места. Најбоља позиција остварена је 2020. године, када је нишки Факултет спорта и физичког васпитања остварио до сада највећи успех нашавши се између 101. и 150. места.

Овом приликом ваља напоменути и то да је Факултет спорта и физичког васпитања из Ниша 2016. године био прва институција нишког Универзитета и једини факултет спорта из Србије који се нашао на најпрестижнијој академској листи.

Резултати овог рангирања засновани су на објективним и мерљивим параметрима, који завређују да се о њима поносно говори, јер наша позиција на Шангајској листи факултета спорта у свету потврђује и сведочи о нашем темељном раду, студиозном приступу струци којој припадамо, посвећености науци и раду са студентима. Још један показатељ наше позиције и угледа у свету јесте чињеница да најзначајнија имена светске науке са задовољством прихватају позив да као предавачи и сарадници учествују у раду и напретку нашег факултета.

Сигурни смо да ће младе генерације које долазе на наш Факултет, а и на друге факултете нишког универзитета, и даље доносити нову енергију, позитиван полет, креативне идеје и потребу за знањем, и да ће још снажније ширити видике научног стваралаштва. Као академска средина морамо непрекидно ослушкивати токове и дати пуни допринос захтевима савременог доба.

Студентима сам на почетку академске године поручио да се труде, да до знања дођу својим радом и самоодрицањем, да граде своју личност и ауторитет одговорно, уз поштовање различитих ставова. Тражио сам од њих да буду захтевни током студија како према себи, тако и према професорима.
Само просвећено биће, неуморан интелектуални прегалац, поштени борац и аутентични визионар може начинити свет бољим местом за живот.

Наши циљеви у будућности везани су за унапређење квалитета рада са студентима, али и даље јачање угледа и значаја наше институције у земљи и свету. Вредности попут истине, искрености, саосећајности и напорног рада требало би да буду сасвим довољне за успех. Ми тежимо том успеху и улажемо све своје стваралачке, материјалне и људске ресурсе у остварење тог циља. На том путу, у жељи да променимо стварност за добробит свих нас, мењамо себе и све устаљене навике, неефикасне програме и методе учења, јер је за сврставање у ред угледних научно-образовних институција потребно храбро повлачити потезе и увек имати на уму крајњи циљ, уз висок степен истрајности и одговорности.

Свим запосленима на Факултету (наставном и ненеставном особљу, ангажованим професорима, сарадницима, асистентима) захваљујем се, јер смо и ову годишњицу постојања и рада Факултета спорта и физичког васпитања дочекали уздигнута чела, поносно, са резултатима вредним поштовања.”

 Након декана проф. др Милована Братића, присутнима су се обратили проректор за научни рад и издавачку делатност, проф. др Јован Степановић и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Небојша Ранђеловић.

 dan fakulteta 2023 07

dan fakulteta 2023 08

dan fakulteta 2023 10

dan fakulteta 2023 11

 На крају академије, студентима са најбољим оценама додељена су признања, пригодни поклони и новачана награда.

Део атмосфере са Свечане академије можете да погледате у наставку.

dan fakulteta 2023 02 

dan fakulteta 2023 03

dan fakulteta 2023 05

dan fakulteta 2023 06

dan fakulteta 2023 12

dan fakulteta 2023 13

dan fakulteta 2023 14

dan fakulteta 2023 15

dan fakulteta 2023 16

dan fakulteta 2023 17

dan fakulteta 2023 18

dan fakulteta 2023 19

dan fakulteta 2023 20

dan fakulteta 2023 21

dan fakulteta 2023 22

dan fakulteta 2023 23

dan fakulteta 2023 24