sajam tehnike beograd

Са задовољством вас обавештавамо да су професори др Ненад Стојиљковић и др Зоран Милановић одржали изузетно запажено предавање на тему "Вештачка интелигенција и спорт: како иновације и технологија мењају спорт" у оквиру 66. Међународног сајма технике и техничких достигнућа, који се одржао од 21. до 24. маја 2024. године у Београду у заједничкој организацији Министарства науке, технолошког развоја и иновација и Министарства спорта.

Предавање је привукло велики број стручњака, студената и ентузијаста, заинтересованих за најновије трендове на раскрсници технологије и спорта. Професори Стојиљковић и Милановић су кроз своје презентације представили како вештачка интелигенција (АИ) трансформише спортску индустрију, омогућавајући прецизније анализе перформанси спортиста, унапређујући стратегије тренинга, те смањујући ризике од повреда.

Посебно су истакнути примери примене АИ у различитим спортовима, укључујући кошарку, фудбал, атлетику и тенис, чиме је демонстрирано како технологија може да унапреди и професионални и аматерски спорт. Дискусија је такође обухватила етичке аспекте примене АИ у спорту, као и будуће изазове и могућности које доноси даљи развој ових технологија.

Овај догађај је био изузетна прилика за све присутне да сазнају више о револуционарним променама које АИ доноси у свет спорта, као и да се укључе у конструктивну дискусију са водећим експертима из ове области. 

Захваљујемо се Министарству спорта и Министарству науке, технолошког развоја и иновација који су упутили позив Факултету спорта и физичког васпитања у Нишу да представи своја истраживања у овој области. Овим учешћем Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу још једном се представио као лидер у овој области и као једини факултет спорта и физичког васпитања у Србији који је имао ту част да активно учествује на овом изузетном значајном међународном сајму.