role of data in performance 01

 Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу је у среду 6. марта 2024. године имао част да у Научно-технолошком парку Ниш, угости еминетне предаваче из Националног института за спорт, експертизу и перформансе (INSEP - the National Institute of Sport, Expertise, and Performance) са седиштем Паризу. Гости предавачи са ИНСЕП-а били су Бабак АМИР ТАХМАССЕБ (ИНСЕП - директор за међународну сарадњу) и Бертранд ДАИЛЛЕ (ИНСЕП - Шеф департмана за спортске перформансе). Иначе ради се о двојици некадашњих врхунских спортиста, учесника олимпијских игара и освајача златних медаља на светским и европским првенствима у кануу на мирним водама и у кајаку на дивиљим водама. Ово значајно предавање, одржано у Научно-технолошком парку Ниш, окупило је стручњаке, студенте и професоре из области спорта, са јединственим фокусом на тему "Улога података у циљу побољшања перформанси".

Предавачи са ИНСЕП-а, светски признати по својим доприносима у тренингу врхунских спортиста и развоју спортске науке, поделили су своја искуства и знања о улози аналитике и примени података у модерном врхунском спорту. Кроз интерактивну презентацију, нагласили су како прецизна анализа података доприноси оптимизацији тренинга, стратегије такмичења, свеукупне спортске форме, али и евентуалног предвиђања резултата на предстојећим спортским такмичењима. Предавање је привукло велики број посетилаца, укључујући студенте, професоре и стручњаке из области спорта, који су имали јединствену прилику да се упознају са најновијим методама и приступима у анализи спортских перформанси. Овај догађај је био изванредна прилика за наше студенте и чланове академске заједнице да из прве руке сазнају о иновативним приступима у спорту и како се технологија све више интегрише у спорт и тренажни процес. Дискусија је обухватила теме као што су значај правилног прикупљања и анализе података, персонализовани тренинзи засновани на научним истраживањима, будући трендови у спорту и практична примена, тј. интеракција података и спортских достигнућа.

Захваљујемо се предавачима са ИНСЕП-а на инспиративном предавању и изражавамо наду за даље јачање сарадње између нашег факултета и ове еминентне институције.

За више информација о предавању, као и будућим догађајима, пратите нашу званичну страницу факултета и друштвене мреже.